Wat zit er eigenlijk onder jouw haar?
We verzorgen onze huid steeds bewuster. Cleansers, serums, SPF’s. Voor ons gezicht nemen we alle tijd. Maar vreemd genoeg vergeten we één stuk huid steevast; onze hoofdhuid. Terwijl die huid de basis vormt voor gezond haar en een gezonde balans.
In de praktijk hoor ik regelmatig: “Ik heb steeds jeuk of schilfers”. ”Mijn haar wordt zo snel vet”. “Mijn hoofdhuid voelt geïrriteerd.” Kortom: je hoofdhuid vraagt om actie!
In deze blog neem ik je mee in de wereld van hoofdhuidproblemen. Waarom we de hoofdhuid zo vaak vergeten. Wat er mis kan gaan en wat je wel kunt doen om haar en huid weer in balans te brengen.
De hoofdhuid zit letterlijk uit het zicht. Je ziet haar niet zoals je gezicht, tenzij er klachten zijn zoals jeuk, schilfers of roodheid. Daarnaast zijn we gewend om producten te kiezen op basis van wat goed is voor ons haar. We kijken naar glans, volume, anti-pluis maar zelden wordt erbij stilgestaan wat die producten doen met de huid eronder.
Ook marketing speelt een rol. Cosmetica richt zich op de buitenkant. Hoe je haar eruitziet. Niet op hoe je hoofdhuid voelt. En hoewel we weten dat een onrustige gezichtshuid om kalmering vraagt, smeren we zonder nadenken shampoo’s met alcohol, sulfaten of parfums op een gevoelige hoofdhuid. De kloof tussen huidverzorging en haarverzorging is opvallend groot.
Hoofdhuidproblemen komen vaker voor dan je denkt. En hoewel ze verschillend zijn in oorzaak, hebben ze vaak één ding gemeen. Ze worden te laat herkend. Voorbeelden zijn:
De oorzaken zijn net zo gevarieerd als de klachten. Denk aan:
Soms zit de oorzaak niet aan de buitenkant, maar vanbinnen. Darmen, hormonen en immuunsysteem spelen een grote rol in de conditie van je huid, óók op je hoofd.
Een gezonde hoofdhuid vraagt niet om een hele kast vol producten, maar wel om aandacht. Hier zijn enkele effectieve, natuurlijke strategieën:
✅ Gebruik milde, natuurlijke producten zonder agressieve schuimmiddelen of geurstoffen
✅ Geef je hoofdhuid een massage bij het wassen. Dit stimuleert de doorbloeding en geeft ontspanning
✅ Exfolieer af en toe mild (denk aan enzymatische scrubs of rozemarijn tinctuur)
✅ Hydrateer niet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid met bijvoorbeeld aloë vera of haverextract
✅ Ondersteun je huid van binnenuit: eet omega-rijke voeding, drink voldoende water.
Veel mensen denken dat je hoofdhuidproblemen alleen thuis moet oplossen. Maar juist een professionele hoofdhuidanalyse en een ontspannen hoofdhuidbehandeling (bijvoorbeeld samen met een Japanse Head Spa) kan het verschil maken.
❌ Dagelijks wassen met agressieve shampoo
❌ Overmatig gebruik van droogshampoo of stylingsproducten
❌ Schurende borstels of hete föhns direct op de hoofdhuid
❌ Producten kiezen puur op geur of merk. Check liever de ingrediëntenlijst!
❌ Chronische stress.
Je hoofdhuid is geen afterthought. Het is levende huid, met behoeften, gevoeligheden en een eigen microbioom. Als we leren om deze huid net zo serieus te nemen als ons gezicht, kunnen we veel klachten voorkomen. <br> Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid!
Heb jij ook weleens het gevoel dat je hoofdhuid ‘van streek’ is? Of dat niks echt helpt? Kom langs voor een persoonlijk advies.
Monique heeft een scherpe blik voor trends en taboes.