Signature by Skincraft

Chocolademasker

Is chocolade ook jouw quilty pleasure?

Wist je dat pure chocolade veel goede stoffen bevat?

De herfst is begonnen. Blaadjes vallen, de wind voelt fris en de dagen worden korter. Het is het seizoen waarin we weer snakken naar warmte en comfort. Een dekentje, een kop warme chocolademelk en wat dacht je van een verzorgend chocolademasker? Want chocola is niet alleen om te eten! Het blijkt ook een verrassende bondgenoot voor je huid.

Waarom chocola en huid zo’n goede match zijn.

Waar komt het belangrijkste bestanddeel van chocolade vandaan?

Cacao, wat in chocolade zit, komt uit de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao), een tropische plant die vooral groeit in landen rond de evenaar (West-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië). De vruchten van de cacaoboom zijn grote, ovale peulen met daarin 30–50 cacaobonen.

De bonen worden uit de vrucht gehaald en gefermenteerd (hierdoor ontwikkelen ze hun typische chocoladesmaak).
Daarna worden ze gedroogd en geroosterd.
De geroosterde bonen worden gemalen tot cacaomassa, die uit twee hoofdbestanddelen bestaat:
– Cacaoboter (het vet uit de boon, romig en voedend).
– Cacaopoeder (het droge deel, rijk aan antioxidanten en mineralen).

Wat zit er in cacoa?

– Antioxidanten: flavonoïden en polyfenolen, goed voor bescherming tegen vrije radicalen die jouw huid bedreigen.
– Mineralen: magnesium, ijzer, koper en zink.
– Theobromine & cafeïne: natuurlijke stoffen die licht stimulerend werken.
– Vetten: vooral uit cacaoboter, rijk aan verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Cacao is dus niet hetzelfde als chocola. Chocolade is het eindproduct, vaak gemengd met suiker, melkpoeder en andere toevoegingen. Pure cacao of pure chocolade (70% en hoger) bevat de meeste nuttige stoffen. De ingrediënten in cacoa helpen je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en kunnen bijdragen aan een gezonde glow.

Voedsel van de goden

De naam zegt eigenlijk al genoeg. Cacao betekent letterlijk “voedsel van de goden”. En dat is niet voor niets. Wist je dat cacao al door de Maya’s en Azteken werd gebruikt als geneeskrachtig middel? Toen chocola in Europa zijn intrede deed, werd het niet alleen een lekkernij maar ook een ingrediënt in zalven en balsems. Vooral de rijke cacaoboter bleek ideaal om droge huid te verzachten.

De keerzijde van chocolade

Kies voor pure cacao of chocolade met minstens 70% cacao. Dan profiteer je van de meeste antioxidanten en mineralen, zonder te veel suiker of ongewenste toevoegingen. Chocola is geen wondermiddel. Bij sommige mensen kan het (zeker in combinatie met suiker en melk) puistjes uitlokken. Heb je een heel gevoelige huid? Dan kan een vette stof als cacaoboter soms te zwaar zijn voor je gezicht. Voor het lichaam, zeker droge benen of ellebogen, is het wel een heerlijke verzorger.

Een slimme cacao-mix voor van binnenuit

Je kunt chocola eenvoudig opnemen in een gezond herfstritueel. Een mooi voorbeeld is de Cacao Mix van Charlotte Labee. Deze mix bevat naast biologische cacao ook ingrediënten zoals maca en paddenstoelenextracten, waardoor je chocolademelk ook voedzaam wordt. Een warme mok van deze mix is de perfecte manier om jezelf te verwennen en je huid van binnenuit te ondersteunen.

Lekker & multifunctioneel

Het leuke is dat je chocola dus op meerdere manieren kunt inzetten. Als iets lekkers bij de koffie, om te drinken of als verzorgend masker. In de juiste vorm kan het je huid verwennen, je stemming verbeteren en je herfst een stukje warmer maken.

Chocolade lost geen problemen op. Maar dat doet een appel ook niet 😉